De Belgische staat zal onder bepaalde voorwaarden 50 tot 100 miljoen euro investeren in beurzenuitbater Euronext. Ook de Belgische bank KBC overweegt aandeelhouder te worden, aldus zakenkrant De Tijd vrijdag op basis van ingewijden.

Eerder gaven bronnen aan dat een consortium van acht investeerders, waaronder ING en ABN Amro, heeft toegezegd een belang van 25 tot 30 procent te nemen in het beursbedrijf, dat binnenkort waarschijnlijk een eigen notering krijgt.

De andere deelnemers in het consortium zijn BNP Paribas, Société Générale, Caisse des Dépôts, Banco Espirito Santo, SFPI en Belfius. De beursgang van Euronext vindt waarschijnlijk in juni in Parijs plaats en zou de uitbater van de aandelenmarkten in onder meer Parijs, Amsterdam en Brussel op 1 tot 1,5 miljard euro waarderen.

Volgens De Tijd is een investering van de Belgische staat een bewuste keuze, de krant noemt het een signaal dat de overheid zich bewust is van het belang van de beurs. Maar de operatie ligt politiek gevoelig omdat het om belastinggeld gaat.