Het Europese hoofdkantoor van Starbucks verdwijnt uit Nederland. 

De Amerikaanse koffieketen vestigt zijn hoofdkwartier eind dit jaar in Londen, omdat daar 'verreweg de meeste vestigingen zijn', aldus Starkbucks woensdag in Het Financieele Dagblad. Fiscale overwegingen spelen echter ook een rol, schrijft de krant.

Door de vestiging in Londen betaalt Starkbucks de Europese belastingen voortaan in het Verenigd Koninkrijk. Daar kwam het bedrijf in 2012 in een slecht daglicht te staan, toen bleek dat in de afgelopen vijftien jaar alleen over 2007 winstbelasting is betaald. Starbucks zou de andere jaren verlies hebben gedraaid.

Starbucks werd er door politici en media van beschuldigd wel degelijk winst te hebben gemaakt, maar die winsten via een Nederlandse holding te hebben weggesluisd naar landen met een gunstig belastingklimaat om minder te hoeven afdragen.

Publiciteit

De negatieve publiciteit noopte Starbucks aan te bieden vier keer een bedrag van 5miljoen Britse pond (ruim 6 miljoen euro) aan de Britse fiscus te schenken. De volgende stap is om per oktober, als het nieuwe boekjaar van de keten begint, vennootschapsbelasting in Engeland in plaats van Nederland af te dragen, aldus het FD. In 2012 ontving de Nederlandse schatkist 700.000 euro aan vennootschapsbelasting.

Starbucks zegt zelf voor Engeland te kiezen omdat daar de meeste vestigingen zijn. Ook de goede mogelijkheden tot innovatie zijn een aanleiding, evenals de aanwezigheid van concurrent Costa Coffee.

In Nederland zal de verhuizing niet direct tot baanverlies leiden. Slechts enkele bestuurders maken de overstap naar Londen. Op langere termijn kunnen er meer werknemers volgen.

'Vertrek Starbucks is wake-upcall'