Vermogensbeheerders krijgen nu wel een bonus als ze het goed doen, maar ze worden niet benadeeld als ze slechter dan de markt presteren.

Dat klopt niet, stelt directeur Peter Borgdorff, van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) dinsdag in Het Financieele Dagblad.

Het op een na grootste pensioenfonds van Nederland wil in nieuwe contracten met vermogensbeheerders regelen dat niet alleen een bonus wordt uitgekeerd bij goed resultaat, maar ook wordt gekort op de basisvergoeding als het rendement te laag is.

Het pensioenfonds is bezig met het opstellen van een nieuw beleggingsbeleid om de kosten verder omlaag te brengen. Het geld dat daarmee wordt bespaard kan naar de pensioendeelnemers van Zorg en Welzijn.

Lastig

Het plan bevindt zich nog in een oriënterende fase, maar volgens Borgdorff is PFZW hierover al wel in gesprek met partijen. Hij vreest dat het lastig wordt om de traditionele bonuscultuur te veranderen.

''De cultuur is dat als het goed gaat dit de verdienste van de vermogensbeheerder is en dat als het slecht gaat dit komt door de markt'', zegt hij in een interview met de krant. ''We proberen daarom zelf deze praktijk te doorbreken en hopen dat anderen ons volgen.''

PFZW beheert het pensioenvermogen van 2,5 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het belegd vermogen van het fonds bedroeg eind december 137,3 miljard euro.