Hybride kapitaal is aantrekkelijker geworden voor Nederlandse banken. De rente op deze obligaties is aftrekbaar van de belasting zoals in andere Europese landen al gebruikelijk. 

Dit meldt het Financieele Dagblad zaterdag.

Volgens Alexandre Birry, analist bij ratingbureau S&P, staat de deur nu open voor de Nederlandse banken.

In Europa is het nu al een populaire vorm van financiering voor financiële instellingen. Bij uitgiftes van onder andere Santander en UBS was er meer vraag van investeerders dan dat de banken konden voldoen.

Hybride kapitaal is een mengvorm tussen vreemd en eigen vermogen. Het wordt uitgegeven als een obligatie, maar kan worden omgezet in eigen vermogen, bijvoorbeeld op basis van bepaalde voorwaarden.

Bufferkapitaal

Hybride kapitaal telt als bufferkapitaal voor banken en is daarom een aantrekkelijke manier van financiering voor de financiële sector.

Banken kunnen bijvoorbeeld een lening uitgeven die wordt omgezet in aandelen wanneer het kapitaalniveau van de bank onder een bepaald niveau komt. Zo stijgt het kapitaalniveau weer wanneer dat nodig is. Een dergelijke lening heet in vakjargon een ‘contingent convertible bond’, ook wel coco genoemd.