Het Amerikaanse internetbedrijf eBay en de activistische belegger Carl Icahn hebben de strijdbijl voorlopig begraven. Icahn ziet af van zijn voornemen om op de aandeelhoudersvergadering volgende maand een voorstel in stemming te brengen om het bedrijf op te splitsen.

Icahn ziet af van zijn voornemen om op de aandeelhoudersvergadering volgende maand een voorstel in stemming te brengen om het bedrijf op te splitsen. Op zijn voordracht wordt wel David Dorman, oud-topman van telecomconcern AT&T, aangesteld als onafhankelijk bestuurder.

Dat maakte eBay donderdag bekend. Icahn benaderde het bedrijf achter de gelijknamige webwinkel en veilingsite eerder dit jaar tevergeefs met een voorstel om zijn betaaldienst PayPal af te stoten.

Ook deed hij zijn beklag over de slechte manier waarop de onderneming volgens hem wordt geleid, en beschuldigde hij bestuurders van eBay van belangenverstrengeling.

Motorola

''Wij zijn erg blij dat wij deze overeenkomst hebben bereikt'', stelde topman John Donahoe van eBay in een verklaring. De nieuwe bestuurder Dorman, die ook voor onder meer mobieltjesmaker Motorola heeft gewerkt, brengt volgens hem brede expertise en ervaring mee en een uitstekende reputatie.

Icahn toonde zich eveneens verheugd over de ''détente'' tussen hem en het internetbedrijf. Wel zei hij nog altijd te geloven dat een afsplitsing van PayPal uiteindelijk het beste is voor eBay. Hij zal echter proberen het bestuur daarvan te overtuigen en zich niet meer rechtstreeks richten tot zijn medeaandeelhouders.