Scheepsbouwer IHC Merwede is mede dankzij een flink gevulde orderportefeuille positief gestemd over de ontwikkelingen dit jaar.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over 2013.

IHC ontving vorig jaar voor bijna 1,8 miljard euro aan nieuwe opdrachten, waarmee de werkvoorraad aan het eind van 2013 op ruim 1,7 miljard euro kwam. Daarmee kan het bedrijf, dat vooral actief is in de bagger- en offshoremarkten, ongeveer 2 jaar vooruit.

De onderneming kampte vorig jaar met een verdere toename van de concurrentie als gevolg van een enorme overcapaciteit in de scheepsbouwmarkt. Andere spelers betreden de bagger- en offshoremarkten om het wegvallen van werk in andere segmenten op te vangen.

IHC wist desondanks een hogere winst en omzet te boeken. De nettowinst steeg van 37 miljoen euro in 2012 tot 56 miljoen euro. De omzet steeg met 90 miljoen euro tot 985 miljoen euro.

IHC zag in de baggermarkt dat nieuwe investeringen ''zeer selectief'' werden bepaald, onder meer vanwege nieuwe regelgeving. Staatsbedrijven lieten zich bij hun besluitvorming nauwelijks beïnvloeden door de economische omstandigheden.

Offshoremarkt

In de offshoremarkt boekte IHC in augustus zijn grootste opdracht ooit, de bouw van 6 schepen voor de Braziliaanse olie-industrie ter waarde van ruim 1 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat ''verdere investeringen, gerelateerd aan de Braziliaanse markt, niet zullen uitblijven.'' IHC heeft er daarom alle vertrouwen in dat het bedrijf verder kan groeien in die markt.

Het economische klimaat in de mijnbouwmarkt is volgens het bedrijf ''ongunstig'' om grootschalige projecten in te beginnen. IHC blijft wel zoeken naar kansen voor mijnbouw op land en in wateren dichtbij de kust.

Ook gaat het bedrijf door met onderzoek naar de winning van delfstoffen uit de zeebodem op een diepte van 1 tot 3 kilometer. IHC tekende hiervoor 3 jaar geleden een samenwerkingsovereenkomst met de Belgische baggeraar Deme.