De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten. ​Na twee verliesdagen op rij werd de stemming gesteund door de oplopende koersen op Wall Street.

Mede door de toenemende spanningen in Oekraïne bleven de winsten over het algemeen echter beperkt.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,2 procent hoger op 403,39 punten. De Midkap steeg 0,8 procent tot 673,12 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 en 0,4 procent. In Londen kreeg de FTSE-index er 0,6 procent bij.

KPN hoorde met een plus van 1,1 procent tot de grotere winnaars in de AEX. Het telecombedrijf liet tijdens zijn aandeelhoudersvergadering weten dat Eelco Blok door de raad van commissarissen unaniem is herbenoemd als bestuursvoorzitter.

Blok gaf zelf onder meer aan al met investeerder Paulson te hebben gesproken voordat die vorige week melding maakte van zijn belang van 4,5 procent in het telecombedrijf.

DSM

De melding van DSM dat er wordt onderhandeld over de overname van de Chinese producent van vitamine C Aland Nutraceutical bracht de markt niet in beweging. Het aandeel van het speciaalchemiebedrijf sloot nagenoeg onveranderd op 49,97 euro.

Onder de kleine bedrijven klom ICT Automatisering 4,6 procent. De automatiseerder zet de overname van softwarebedrijf Brandfort niet door. De partijen konden het niet eens worden over de transactievoorwaarden. Detacheerder DPA Group (min 0,1 procent), die eerder aangaf bereid te zijn een bod op ICT te doen, liet weten zich te beraden over de mogelijkheden rond ICT.

Volkswagen

De Duitse autobouwer Volkswagen steeg in Frankfurt 3,6 procent na een adviesverhoging door Bernstein. Ook budget-luchtvaartmaatschappij Ryanair profiteerde van een positief analistenrapport. Het aandeel klom in Dublin 3,5 procent nadat Barclays de aanbeveling had opgeschroefd.

De euro noteerde op 1,3820 dollar, tegen 1,3803 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 102,80 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 107,91 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven