De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met lichte verliezen. 

De oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgden voor terughoudendheid.

De graadmeters poetsten een deel van het verlies wel weg na de positieve opening van de beurzen op Wall Street, die dinsdag de weg omhoog weer leken te hebben gevonden. De markt wachtte op de resultaten van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa, die nabeurs in de Verenigde Staten de kwartaalcijferperiode opent.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 402,54 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 667,51 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,6 procent in.

"De toenemende dreiging dat de Russen Oost-Oekraïne binnenvallen drukt het sentiment. Beleggers houden ook hun kruit droog in afwachting van het cijferseizoen'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Rusland heeft Oekraïne gemaand geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische betogers in het zuidoosten van Oekraïne, die onder meer een regeringsgebouw in de stad Donetsk hebben overgenomen en de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Volgens Oekraïne heeft Rusland de hand in de acties.

ING

In de AEX-index leverde bank en verzekeraar ING met een verlies van 3 procent het meeste in. Levensmiddelenconcern Unilever was in trek bij beleggers en prijkte met een winst van 2,5 procent bovenaan de hoofdindex.

In de Midkap waren uitzender USG People en detacheerder Brunel de grootste verliezers met minnen van respectievelijk 3,5 en 4,1 procent.

Arseus

De handel in het aandeel Arseus werd stilgelegd. Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de omzetcijfers die de medisch toeleverancier bekendmaakte. Het aandeel kwam echter onder druk te staan nadat grootaandeelhouder Waterland liet weten een belang van 20 procent in Arseus te willen verkopen.

In Frankfurt ging Südzucker bijna 21 procent onderuit en zakte daarmee tot het laagste niveau sinds december 2010. De Duitse suikerproducent waarschuwde dat de omzet en de winst lager zullen uitvallen dan verwacht, door tegenvallende verkopen in Europa.

Euro

De euro was 1,3803 dollar waard, tegen 1,3745 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 101,33 dollar per vat. Brentolie steeg met 0,5 procent tot 106,37 dollar per vat.

Bekijk de actuele koersen van AEX-fondsen op Belegger.nl