Beleggers op Wall Street deden vrijdag massaal hun stukken van de hand.

De graadmeters sloten met flinke verliezen, ondanks een relatief positief cijfer over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten dat de handel nog aan een sterk begin hielp.

Met name de technologie-index Nasdaq had het zwaar te verduren.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 16.412,71 punten. De brede S&P 500-index gaf 1,3 procent prijs tot 1.865,09 punten, terwijl de Nasdaq een verlies van 2,6 procent optekende op 4.127,73 punten, het zwaarste verlies in twee maanden.

Vooral technologie-, internet- en consumentenfondsen moesten het ontgelden. Microsoft sloot 2,8 procent in de min, terwijl Amazon een verlies van 3,2 procent optekende. Facebook verloor 4,6 procent lager en Netflix gaf bijna 5 procent prijs.

Verklaren

Analisten konden niet precies duiden wat de 'Friday Fall' zou kunnen hebben veroorzaakt. De handelsdag begon positief nadat bekend was geworden dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in maart met 192.000 banen is gegroeid. Dat was iets minder dan verwacht, maar uit nieuwe schattingen bleek dat in januari en februari meer banen werden gecreëerd dan eerder gemeld.

''Als je op recordstanden zit, worden mensen een beetje voorzichtig als het weekeinde voor de deur staat'', verklaarde een marktvorser de plotselinge daling. ''Er is wat onrust over de hoge standen van aandelen in de biotechnologie en de computer- en internetsector.''

Producent van generieke medicijnen Mylan boekte wel wat winst. Mylan steeg met 1,5 procent na het nieuws dat het bedrijf een bod heeft gedaan op de Zweedse branchegenoot Meda. Het Europese bedrijf wees de avances overigens af.

Sprong

Ook enkele bedrijven die vrijdag een beursgang hadden gemaakt, werden goed onthaald. Bezorgdienst GrubHub maakte een sprong van 30 procent. Softwarebedrijf Opower kreeg er ruim 21 procent bij.

De euro was vrijdag 1,3702 dollar waard, een fractie lager dan bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 101,11 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 106,65 dollar per vat.