TNT Express moet op zoek naar een nieuwe financieel directeur. De huidige financiële topman Bernard Bot vertrekt binnenkort. Ook zouden 260 banen op de tocht staan bij de pakketbezorger.

De huidige financiële topman Bernard Bot vertrekt binnenkort, zo maakte het koeriersbedrijf vrijdag bekend.

Een woordvoerder van TNT liet weten dat de raad van commissarissen en de financieel directeur samen tot het besluit zijn gekomen dat Bot zich niet voor een nieuwe termijn herkiesbaar stelt.

De huidige termijn van de directeur loopt tot de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar.

''Men kwam tot de gezamenlijke conclusie dat dit het juiste moment is voor verandering'', zei de woordvoerder.

Bezuiniging

Hij wees erop dat de nieuwe bestuursvoorzitter Tex Gunning inmiddels bijna een jaar aan de slag is, dat het bezuinigingsprogramma goed op de rails staat en dat het management van het bedrijf recent is versterkt. Wat Bot hierna gaat doen, is nog niet bekend.

Bot (1966) is sinds augustus 2010 de financieel directeur van TNT. Dat bestond op dat moment naast het koeriersbedrijf ook nog uit het postbedrijf dat in 2011 als PostNL werd verzelfstandigd. 

Tussen september 2012 en juni vorig jaar trad hij bovendien op als plaatsvervangend bestuursvoorzitter, na het plotselinge vertrek van zijn medebestuurder Marie-Christine Lombard.

De exacte datum waarop Bot vertrekt wordt in een later stadium bekendgemaakt, zo meldde TNT. Het bedrijf is de zoektocht naar een vervanger begonnen.

Slecht nieuws

Analisten van Rabobank vinden het onverwachte vertrek van financieel directeur Bernard Bot bij TNT Express slecht nieuws. 

Rabo ziet vooral nadelen aan het vertrek van de financieel directeur. TNT werkt aan een omvangrijke reorganisatie en heeft onlangs een nieuwe strategie gepresenteerd, waar veel financieel management bij nodig is.

''Het vertrek van Bot komt bovenop de aanhoudende onzekerheid en veranderingen bij TNT, die volgens ons de resultaten niet vooruit helpen'', aldus de analisten.

Gesprek

ING stelde, op basis van een gesprek met het bedrijf, dat het vertrek van Bot niet moet worden gezien als een vooruitwijzing naar slecht nieuws bij de resultaten van het eerste kwartaal.

''De resultaten zijn gestabiliseerd en de balans is sterk, dus is het voor hem een natuurlijk moment om het bedrijf te verlaten'', aldus analist Marc Zwartsenburg.

Ontslagen

TNT Express maakt vandaag ook meer bekend over de al eerder aangekondigde reorganisatie, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. 

Bronnen hebben nieuwzender RTL Z verteld dat er 260 medewerkers op straat komen te staan. Het zou gaan om pakketbezorgers en chauffeurs.

Volgens RTL Z gaat TNT Express het nieuws om zes uur vanavond aan het personeel bekend maken, dat dan ook gevraagd is om op dat tijdstip bij hun depot aanwezig te zijn.

Lees ook: TNT bespreekt reorganisatie pakketdienst