De effectenbeurs in Tokio is vrijdag nipt lager gesloten. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag wordt vrijgegeven. 

Speculatie dat de Japanse centrale bank volgende week meer stimuleringsmaatregelen zal nemen, hield de koersdaling beperkt. De Nikkei eindigde 0,1 procent in de min op 15.063,77 punten. De Japanse beurs won deze week 2,5 procent.

Het Japanse telecomconcern Softbank verloor 2,7 procent vanwege koersverliezen onder de technologiebedrijven op Wall Street.

Het bedrijf heeft een groot belang in het Chinese internetconcern Alibaba, dat binnenkort in de Verenigde Staten naar de beurs gaat, en is daardoor erg gevoelig geworden voor koersbewegingen in de Amerikaanse technologiesector.

De Japanse vastgoedbedrijven, die naar verwachting zullen profiteren van meer steun van de Bank of Japan, werden daarentegen opgepikt.

Hang Seng

Elders in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen op de belangrijkste beurzen ook beperkt na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent lager in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney klom 0,2 procent en de Kospi in Seoul daalde 0,3 procent.