De Europese aandelenbeurzen hebben vrijdag de handelsweek afgesloten met winst. 

De dag stond vooral in het teken van het officiële Amerikaanse banenrapport, dat per saldo meeviel. Overnamenieuws gaf de handel ook wat impulsen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 407,46 punten. De MidKap klom eveneens met 0,4 procent tot 677,78 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,8 procent bij.

Tijdens de middaghandel bleek uit cijfers van de Amerikaanse overheid dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in maart met 192.000 banen is gegroeid.

Dat was iets minder dan verwacht. Uit nieuwe schattingen bleek echter dat in januari en februari meer banen werden gecreëerd dan eerder gemeld.

TNT

TNT Express verloor 3 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. Het onverwachte vertrek van financieel directeur Bernard Bot bij de pakketvervoerder is volgens analisten van Rabobank slecht nieuws. TNT meldde eerder op de dag dat Bot binnenkort vertrekt.

De exacte datum van zijn vertrek staat nog niet vast, maar TNT is de zoektocht naar een vervanger inmiddels begonnen.

Bij de kleine fondsen blonk Brill uit met een recordstand van ruim 24 euro. De wetenschappelijke uitgeverij maakte donderdag bekend de Amsterdamse branchegenoot Editions Rodopi over te nemen.

In Parijs werd de handel ook gedomineerd door overnamenieuws. Rémy Cointreau klom 3,6 procent op geruchten dat de Amerikaanse drankenproducent Brown-Forman interesse zou hebben in de Franse cognacmaker.

Lafarge

De Franse betonfabrikant Lafarge (+8,9 procent) sprong ook omhoog, nadat bekend was geworden dat het gesprekken voerde met de Zwitserse branchegenoot Holcim over een fusie.

Het Franse mediaconcern Vivendi won 0,4 procent nadat Bouygues (plus 0,6 procent) het bod op SFR, de telecomdochter van Vivendi, opnieuw had verhoogd.

Bouygues tracht met het nieuwe bod, dat kan oplopen tot meer dan 17 miljard euro, kabelbedrijf Altice af te troeven. Het op de Amsterdamse beurs genoteerde Altice, dat SFR wil samenvoegen met zijn Franse kabeldochter Numericable, zakte bijna 4 procent.

De euro noteerde op 1,3705 dollar, tegen 1,3709 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 101,18 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 106,76 dollar per vat.

Bekijk de actuele slotkoersen van AEX-bedrijven