Europees commissaris Almunia (Mededinging) blijft erbij dat hij en niet de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) de voorgenomen fusie van kabelexploitanten Ziggo en UPC onderzoekt.

''Dit is duidelijk een Europese zaak. Zij hebben ons geïnformeerd en wij werken er aan'', zei hij in donderdag in Brussel.

De ACM verzocht Brussel vorige week expliciet het onderzoek naar de overname van Ziggo door de Amerikaanse UPC-eigenaar Liberty Global door te verwijzen naar Nederland. Volgens de toezichthouder heeft de fusie alleen gevolgen voor de Nederlandse markt, die ze zelf het beste kent.

Almunia heeft al vorige maand het onderzoek op zich genomen. Hij zegt dan ook het verzoek van de ACM niet te begrijpen. ''De Nederlandse mededingingsautoriteit zegt: we zijn slimmer dan jullie, geef die zaak aan ons'', stelde hij. ''We hebben regels om zaken te verdelen en die worden zonder problemen toegepast. Daarom was ik verrast door hun uitlatingen.''

Verrast

De ACM liet donderdag weten zelf verrast te zijn door de opmerkingen van Almunia. ''Men kon weten dat dit verzoek eraan kwam'', stelde een woordvoerder. ''We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat we het onderzoek graag zelf zouden behandelen en hebben alle voorschriften gevolgd.''

De ACM heeft nog geen formele reactie van Almunia op het verzoek gekregen. De Commissie heeft tot begin mei om te reageren.