UBS krijgt mogelijk geen Europese boete opgelegd vanwege de betrokkenheid bij fraude met valutakoersen. De Zwitserse bank was volgens een anonieme bron namelijk degene die de fraude bij de Europese Commissie heeft gemeld. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Partijen die kartels, prijsafspraken of fraude melden kunnen in de Europese Unie immuniteit krijgen. In de fraude met de Libor-rente ontsprong UBS op deze manier ook al de dans in de Europese Unie, toen samen met Barclays. Zes andere banken waaronder de Rabobank kregen in het Libor-schandaal wel 1,7 miljard euro aan boetes opgelegd.

Toezichthouders wereldwijd lichten banken momenteel door om te zien of ze zich schuldig hebben gemaakt aan fraude op de valutamarkt, waar dagelijks voor 5,3 biljoen dollar (3,9 biljoen euro) wordt verhandeld.

Verschillende banken hebben al medewerkers geschorst vanwege de malversaties, waaronder naast UBS ook HSBC en Barclays. Deutsche Bank heeft zelfs drie handelaren ontslagen.

Als UBS door de andere toezichthouders, waaronder die in de Verenigde Staten en Zwitserland, wel schuldig wordt bevonden volgen daar overigens wel forse boetes. De waakhonden daar werken niet met immuniteit voor klokkenluiders.