Juridische claims en lopende onderzoeken in de Verenigde Staten hebben Credit Suisse in het laatste kwartaal van vorig jaar opgezadeld met een miljoenenverlies. 

Dat bleek donderdag uit de definitieve cijfers van de Zwitserse bank, die eerder nog een winst meldde over de laatste 3 maanden van 2013.

Credit Suisse nam onlangs een extra voorziening van 468 miljoen Zwitserse frank (383 miljoen euro) om zich in te dekken tegen een mogelijke boete in de VS, in verband met belastingontduiking door Amerikaanse klanten.

Eind maart moest de bank al een boete ter waarde van 275 miljoen frank inboeken, vanwege de verkoop van hypotheekproducten in de VS in de aanloop naar de financiële crisis.

Door de boete en de extra voorziening ontstond in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies van 497 miljoen frank, waar eerder nog een winst van 267 miljoen frank werd gemeld.

Onder vuur

Zwitserse banken liggen zwaar onder vuur in de VS, omdat ze Amerikanen jarenlang stelselmatig in staat zouden hebben gesteld de belasting in eigen land te ontduiken.

Een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat stelde eind februari dat de afgelopen jaren met hulp van Credit Suisse zo'n 10 miljard dollar uit het zicht van de belastingdienst werd gehouden.

Credit Suisse gaf donderdag niet aan of de nieuwe voorziening erop wijst dat een schikking aanstaande is. De bank meldde wel dat de beloning van topman Brady Dougan vorig jaar met ruim een kwart omhoog ging, tot bijna 10 miljoen frank.