De Griekse regering wil voor het eerst in vier jaar tijd weer geld ophalen op de kapitaalmarkt.

De Grieken zouden voor twee miljard euro aan obligaties willen uitgeven, zo lieten overheidsmedewerkers woensdag weten aan financieel persbureau Bloomberg. Mogelijk volgt daarna nog een grotere obligatie-uitgifte, zo stelt een van de bronnen.

Binnen welk tijdsbestek Athene de kapitaalmarkt weer hoopt te betreden, is volgens de medewerkers nog onduidelijk.

De Griekse krant Ekathimerini stelt echter dat de Griekse regering al voor Pasen anderhalf tot twee miljard euro aan obligaties wil slijten. Daarna zou een tweede verkoop van twee tot drie miljard aan schuldpapier volgen.

Staatsschuld

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Grieken een poging doen om staatspapier op de markt te verhandelen. In dat jaar liep de rente op Griekse staatsobligaties zo hoog op dat Athene zijn schuldenaren niet langer kon betalen. Kort daarop moest Griekenland gered worden voor een slordige 240 miljard euro.

Sindsdien hebben de Grieken hun overheid flink hervormd, hoewel de drie schuldeisers - de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie - willen dat het land nog veel verder gaat.

Die eisen werden maandag goedgekeurd door het Griekse parlement, waardoor het land nog eens 6,3 miljard aan steun krijgt.

Rente

Dat het land er desondanks stukken beter voor staat dan vier jaar geleden blijkt uit de steeds dalende rente op Griekse obligaties.

Als de Griekse regering nu voor tien jaar geld zou lenen, moet ze 6,4 procent rente betalen. Dat is het laagste niveau sinds 2010 en aanmerkelijk lager dan het tarief van ruim 44 procent medio 2012.