Nog eens zes bierbrouwers moeten in Duitsland een boete betalen voor verboden prijsafspraken die zij in het verleden onderling hebben gemaakt.

Radeberger (een dochterbedrijf van Dr. Oetker), het Deense Carlsberg en vier regionale brouwers kregen woensdag van het Bundeskartellamt miljoenenboetes opgelegd.

Ook een regionale branchevereniging in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijnland-Westfalen is op de vingers getikt, evenals zeven persoonlijk verantwoordelijke managers. Het totale boetebedrag komt uit op 231,2 miljoen euro.

In januari slingerde de concurrentiewaakhond al vijf brouwers op de bon: Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre. Zij moesten bij elkaar opgeteld 106,5 miljoen euro betalen. De Duitse tak van Anheuser-Busch InBev kreeg als verklikker van het kartel geen straf.

Prijsverhoging

De brouwerijen hebben volgens de mededingingsautoriteit onderling afspraken gemaakt over verhogingen van de prijzen. Daardoor ging de prijs van fustbier in zowel 2006 als 2008 met 5 tot 7 euro per hectoliter omhoog.

Ook werd in 2008 een prijsverhoging afgesproken voor flesbier waardoor een krat van twintig halveliterflessen 1 euro duurder werd.

De elf bestrafte brouwers zijn volgens president Andreas Mundt van het Bundeskartellamt samen goed voor meer dan de helft de Duitse biermarkt, waar jaarlijks ruim 7 miljard euro in omgaat. Hij noemde de hoge boetes gezien de forse omzetten van de betrokken firma's "passend en noodzakelijk''.