De Europese aandelenbeurzen wisten woensdag de winsten van een dag eerder vast te houden.

Over het algemeen verliep de handel kalm in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag en het belangrijke Amerikaanse banenrapport vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 406,14 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 676,74 punten. De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,2 procent.

De meeste economen verwachten geen wijzigingen in het rentebeleid van de ECB, maar mogelijk kan de centrale bank wel andere maatregelen tegen de lage inflatie aankondigen.

Beleggers in Europa trokken zich weinig aan van een licht tegenvallend cijfer over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven van loonstrookverwerker ADP. Dat cijfer loopt vooruit op het officiële banenrapport dat vrijdag wordt gepubliceerd door de Amerikaanse overheid.

SBM Offshore

SBM Offshore ging de hele dag aan kop in de AEX met een winst van ruim 4 procent. De maritiem dienstverlener liet weten bewijzen te hebben gevonden voor omkoping in Angola en Equatoriaal-Guinea ter waarde van zo’n 42 miljoen dollar.

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen valt de omvang van de steekpenningen "heel erg mee'' en zal de boete die het bedrijf waarschijnlijk zal krijgen aanmerkelijk lager uitvallen dan gevreesd.

Delta Lloyd

Delta Lloyd stond onderaan de Amsterdamse hoofdindex met een min van 3,2 procent. De verzekeraar kondigde aan dat topman Niek Hoek uiterlijk in mei volgend jaar vervroegd met pensioen zal gaan. Hoek is sinds 2001 de hoogste baas bij het bedrijf. ArcelorMittal volgde met een verlies van 1,5 procent. Het staalconcern had te kampen met een adviesverlaging door Credit Suisse.

In Frankfurt dikte Deutsche Post 4,6 procent aan. Beleggers waren tevreden over de nieuwe financiële doelstellingen die de Duitse postbezorger bekendmaakte.

Beursbedrijf Deutsche Börse verloor echter 2,2 procent na de bekendmaking dat het bedrijf wordt onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten op verdenking van witwasserij en schendingen van de sancties tegen Iran.

Euro

In Parijs ging de producent van netwerkapparatuur Alcatel-Lucent 3,2 procent omhoog dankzij een adviesverhoging van Natixis.

De euro noteerde 1,3759 dollar, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 99,56 dollar per vat. Brent werd 1,1 procent goedkoper op 104,56 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven