Stern Groep heeft nooit serieus overwogen om autobedrijf Pouw over te nemen. Dat Pouw nu deels failliet is verklaard, is voor Stern juist 'het meest aantrekkelijke scenario'. 

Dat zegt topman Henk van der Kwast in een dinsdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad.

Het beursgenoteerde Stern meldde in september nog dat een 'verdergaande samenwerking' werd beoogd met Pouw.

De twee bedrijven kondigden destijds aan te gaan onderzoeken of samenvoeging van andere activiteiten 'voldoende voordelen zal kunnen bieden'. De twee bedrijven hadden toen net succesvol de Mercedes- en Smart-dealers bijeengebracht.

Van der Kwast zegt nu dat een fusie in zijn gedachten 'nooit een reële mogelijkheid' is geweest. "Pouws financiële structuur is zo veel ongezonder dan de onze", zegt de topman tegen NRC.

"Dan hadden we dat zooitje jarenlang met ons mee moeten slepen. Wat nu gebeurt, is voor ons het meest aantrekkelijke scenario. We kunnen kiezen welke delen van Pouw wel bij ons passen, en welke niet."

Failliet

De financiële problemen bij Pouw hebben in de afgelopen maanden al tot verschillende faillissementen geleid. Eind vorig jaar werden de noordelijke dealers failliet verklaard. Onder de vleugels van Stern hebben die nu een doorstart gemaakt.

Vorige week werden tien Peugeot-dealers en de schadeherstelbedrijven failliet verklaard. De Volkswagen- en Audo-dealers zijn volgens het Pouw-management wel gezond.

Volgens Van der Kwast waren niet de tegenvallende autoverkopen Pouw fataal, maar 'het tempo van de overnameplannen'. In principe is het volgens hem een goed idee om grotere dealerbedrijven te vormen.

Bij Pouw werd er volgens hem echter te snel gekocht. "De nieuwe aanwinsten werden niet geïntegreerd in de rest van het bedrijf. En dan hadden ze ook nog eens te weinig geld beschikbaar. In feite kocht Pouw bedrijven op de pof."

Dat Pouw het wel heeft geprobeerd is volgens Van der Kwast wel te prijzen. En het faillissement van het bedrijf heeft onbedoeld ook een nuttig effect. "Het is goed voor de markt dat dealers zien dat ze hun bakens moeten verzetten."