Directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stopt ermee. 

Voormalig bestuurder Paul Koster van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) volgt hem begin augustus op. Dat maakte de VEB dinsdag bekend.

Slagter was het boegbeeld van de VEB tijdens de financiële crisis. Bepalende momenten waren de nationalisaties van de beursgenoteerde banken Fortis en SNS Reaal. Op aandringen van de VEB stelde de rechter wanbeleid vast bij Fortis, wat de deur opende voor mogelijke schadeclaims.

''Ik heb een veelbewogen en spannende tijd meegemaakt bij de VEB'', zegt Slagter. ''Na 7 jaar wordt het echter tijd andere interesses de ruimte te geven: onderwijs en journalistiek.''

Boek

Slagter gaat onder meer een boek schrijven over KPN. Ook wordt hij per 1 september medeverantwoordelijk voor het New Board Program, een opleiding voor bestuurders en commissarissen aan de Nyenrode Business Universiteit.

''Slagter heeft gezorgd voor verdere professionalisering'', zei voorzitter Peter van der Lugt van de raad van toezicht van de VEB. ''Hij laat een sterke belangenbehartiger achter.'' Van der Lugt zei er trots op te zijn dat de VEB ''iemand met de ervaring en expertise van Koster'' heeft weten te strikken als opvolger.

Koster

De VEB ging onder leiding van Jan Maarten Slagter van 40.000 naar 48.000 leden. Zeker gezien de financiële crisis is dat een stevige groei, maar het had best meer mogen zijn, zei de vertrekkende directeur dinsdag.

"Er zijn een miljoen beleggende huishoudens. Daarvan vertegenwoordigen wij 5 procent. Wat meer was mooi geweest'', zij Slagter. Zijn opvolger Paul Koster, oud-bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zei dat de VEB zichzelf nog beter zal moeten verkopen. "Daar gaan we aan werken'', zei hij.

De soms harde lijn die de VEB de afgelopen jaren voerde in de dialoog met beursgenoteerde bedrijven, spreekt Koster aan. "Je wilt gezien worden als een serieuze partij. Alleen hard iets roepen heeft geen zin, maar als je het goed onderbouwt, kan je best wat stevigs zeggen'', zei hij.

Openheid

Goed bestuur en openheid bij bedrijven blijven volgens Koster ook de komende jaren belangrijke thema's. "De markt wordt er niet eenvoudiger op voor beleggers'', zei hij. "Het is moeilijk om goede rendementen te maken zonder meer risico te nemen. Daarom is transparantie erg belangrijk.''

De nieuwe bestuurder ziet een verschuiving van verantwoordelijkheden bij ondernemingen. "De politiek krijgt meer invloed op toezichthouders, die op hun beurt meer richting de rol van de raad van commissarissen kruipen.'' In dat spel is het volgens Koster van belang dat ook de stem van kleine aandeelhouders wordt gehoord.