Het Nederlandse Openbaar Ministerie en het Amerikaanse ministerie van Justitie zullen SBM Offshore een boete opleggen van 200 à 400 miljoen dollar voor ongepaste verkooppraktijken in een twee Afrikaanse landen.

Die verwachting gaf ING dinsdag in een analistenrapport. De bank en verzekeraar denkt dat het gaat om Equatoriaal-Guinea en Angola.

Maandag maakte Petrobras, een belangrijke klant van SBM, bekend dat een onderzoek naar omkoping door het Nederlandse bedrijf geen bewijs had opgeleverd. Dat maakt volgens ING de weg vrij voor SBM om mee te dingen naar de bouw van 2 FPSO's voor Petrobras.

Voor ING was de uitkomst van het Petrobras-onderzoek geen verrassing maar de bank en verzekeraar ziet nog altijd gevaren voor SBM. Zo is er misschien nog geen eensluidende uitkomst van het onderzoek van het OM en het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat bovendien mogelijk is uitgebreid na een mail van een klokkenluider eind vorig jaar.

ING ziet ook een kans dat de boete veel hoger uitvalt. ''Bij bijvoorbeeld 800 miljoen dollar is een aandelenuitgifte waarschijnlijk.'' ING heeft een koopadvies en een koersdoel van 19 euro voor SBM, dat om 10.00 uur 0,8 procent hoger stond op 13,32 euro.