De Amerikaanse federale rechechedienst FBI onderzoekt of gewone beleggers op onwettige wijze benadeeld worden door supersnelle, geautomatiseerde handel in onder meer aandelen. 

Dat meldden verscheidene Amerikaanse media dinsdag. Hoewel het onderzoek al een jaar loopt, bevindt het zich nog altijd in de beginfase, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.

Justitie in New York doet ook al onderzoek naar de zogenoemde flitshandel, waarbij computers in een fractie van een seconde grote hoeveelheden aandelen, opties of termijncontracten op grondstoffen verhandelen.

Centrale vraag daarbij is of de firma's die zich met deze handel bezighouden toegang hebben tot informatie waarover andere beleggers nog niet beschikken.

Snelheid 

De FBI bekijkt in samenwerking met de beurswaakhond SEC wat er klopt van verhalen dat handelshuizen tegen betaling een fractie eerder kunnen beschikken over economische cijfers die beurskoersen in beweging zetten. 

Ook wil de FBI weten of zij op basis van koop- of verkooporders die zij van hun eigen klanten krijgen, eerst voor eigen rekening handelen. Dat is verboden, maar of het gebeurt is door de snelheid waarmee gehandeld wordt moeilijk vast te stellen.

Toezichthouders in de financiële sector proberen al jaren vast te stellen of flitshandel gepaard gaat met handel met voorkennis. Omdat niet handelaren maar computers de beslissingen nemen, is fraude erg lastig te bewijzen. Daarom zijn de autoriteiten sterk afhankelijk van klokkenluiders.