De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met winst. 

Op de eerste dag van het tweede kwartaal stuwden stevige cijfers over de groei van de industrie in de eurozone en de Verenigde Staten de graadmeters. 

Beleggers werden ook gesterkt in hun hoop dat de Federal Reserve de Amerikaanse economie zal blijven steunen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 405,62 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 673,57 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,8 procent bij.

"We beginnen vrolijk aan het nieuwe kwartaal. De ondertoon op de beurzen is niet slecht. Fed-voorzitter Janet Yellen heeft gezegd dat de rente laag blijft en ook in Europa blijft de rente laag. Er is daardoor nog altijd geen alternatief voor aandelen'', zei Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

Eurozone

Onderzoeksbureau Markit maakte bekend dat de industriële activiteit in de eurozone in maart verder is gegroeid. De vooruitgang werd vooral gesteund door een opleving van de Franse industrie, die weer groei liet zien na 2 jaar van onafgebroken krimp. I

n de namiddag bleek uit cijfers van het Institute of Supply Management (ISM) dat ook de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in maart is toegenomen, in een hoger tempo dan verwacht.

AEX

Grootste stijgers in de AEX waren de financiële concerns Delta Lloyd en ING met plussen van respectievelijk 4 en 3 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een verlies van 1,2 procent.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore verloor 0,2 procent. Volgens analisten van ING zullen het Openbaar Ministerie en het Amerikaanse ministerie van Justitie het bedrijf een boete opleggen van 200 à 400 miljoen dollar voor ongepaste verkooppraktijken in Afrika.

In Helsinki maakte Metso een koerssprong van ruim 19 procent na mediaberichten dat het Finse industriële concern fusiegesprekken voert met de Schotse branchegenoot Weir Group.

Euro

In de strijd rond SFR verlengde Bouygues (plus 0,6 procent) de geldigheid van zijn bod op de telecomdochter van het Franse Vivendi. Ook belooft Bouygues 500 miljoen euro te betalen aan Vivendi als de overname niet wordt goedgekeurd. Vivendi maakte eerder juist bekend exclusieve onderhandelingen over SFR aan te gaan met het in Amsterdam genoteerde kabelbedrijf Altice (min 0,7 procent).

De euro was 1,3805 dollar waard, tegen 1,3777 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 100,04 dollar per vat. Brentolie leverde 1,4 procent in tot 106,25 dollar per vat.

Bekijk de actuele koersen van AEX-bedrijven