De Zwitserse toezichthouder WEKO is een nieuw onderzoek begonnen naar mogelijke valutafraude door grote banken. 

Het onderzoek richt zich momenteel op de banken UBS, Credit Suisse, Züricher Kantonalbank, Julius Bär, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays en Royal Bank of Scotland.

WEKO liet maandag in een verklaring weten dat er ''aanwijzingen bestaan dat deze banken afspraken maakten om de valutakoersen te manipuleren''.

Toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Singapore verdiepen zich al in de beschuldigingen dat handelaren bij grote banken fraude hebben gepleegd bij het vaststellen van de koersen. Eerder leidde een onderzoek naar de manipulatie van rentekoersen door financiële instellingen al tot forse boetes voor banken, onder meer voor Rabobank.

Verbijsterd

Credit Suisse zei maandag in een reactie ''verbijsterd'' te zijn dat de bank zonder aankondiging direct op de lijst van onderzochte instellingen is beland. In een voorbereidend onderzoek werd Credit Suisse niet betrokken.

Julius Bär meldde dat er tijdens een intern onderzoek geen bewijzen waren gevonden voor valutamanipulatie en dat de bank volledig meewerkt aan het onderzoek van WEKO.

UBS voerde eerder ook een intern onderzoek uit. Volgens ingewijden zijn afgelopen week enkele valutahandelaren van de bank geschorst.

Hoe wordt er gefraudeerd met valuta?