De Europese Commissie plaatst toch vraagtekens bij de overname van zalmkweker Morpol door Marine Harvest, een concurrent van Nutreco. 

De commissie gaf in september vorig jaar al het groene licht voor de overname, maar merkt nu op dat de acquisitie wel erg laat gemeld werd aan de commissie. Bovendien lijfde Marine Harvest Morpol al in voordat de commissie daar een oordeel over kon vellen.

Marine Harvest nam in december 2012 een belang van 48,5 in Morpol, maar meldde dat pas in augustus aan bij Brussel.

Volgens de commissie werd de overname al 4 dagen na de ondertekening van het contract afgerond. Begin 2013 vergrootte Marine Harvest via een openbaar bod zijn belang in Morpol tot ruim 87 procent, waarmee het een controlerend belang in het bedrijf verkreeg.

Marine Harvest

De commissie trekt de voorlopige conclusie dat Marine Harvest enkele regels die in de EU gelden voor overnames heeft overschreden. Mocht bij nader onderzoek blijken dat dit inderdaad het geval is, zou de commissie een boete van maximaal 10 procent van de omzet van Marine Harvest wereldwijd kunnen opleggen.

Overigens blijft de commissie wel bij haar eerdere besluit om de overname, vanuit het oogpunt van mededinging, toe te staan. Morpol moet van Brussel wel het grootste deel van zijn Schotse activiteiten desinvesteren.