De AEX-index is in het eerste kwartaal per saldo weinig opgeschoten.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs begon dit jaar met een stand van 401,79 punten, viel twee keer terug tot 382 punten en sloot de periode af op 403,21 punten.

Die stand werd bereikt met een dagwinst van 0,4 procent, terwijl de MidKap-index 0,1 procent steeg tot 667,74 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs werden eerdere winsten ingeleverd en sloten de toonaangevende indices tot 0,5 procent lager.

Marktkenners wezen als verklaring voor de rust op de beursvloeren op de monetaire vergadering van de ECB later in de week. ''De inflatie in de eurozone blijft afnemen en ECB-president Mario Draghi heeft beloofd alles te zullen doen om de prijsstabiliteit te waarborgen'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Inflatie

In de eurozone bleek dat de consumentenprijzen in maart nog maar met 0,5 procent zijn gestegen. Daarmee zwakt de inflatie in het eurogebied steeds verder af. De inflatie in het eurogebied ligt nu al geruime tijd onder het niveau van bijna 2 procent dat wordt nagestreefd door de ECB.

SBM Offshore en ING waren de hele dag de uitblinkers bij de hoofdfondsen op het Damrak. De maritiem dienstverlener schoot 4,9 procent omhoog nadat het Braziliaanse olieconcern Petrobras, een belangrijke klant, bekend had gemaakt geen aanwijzingen te hebben gevonden dat SBM steekpenningen heeft betaald om aan opdrachten te komen.

De bank en verzekeraar liet weten de uitkering van dividend te hervatten na de aflossing van de in 2008 verstrekte staatssteun. De laatste overboeking van ruim 1 miljard euro vindt uiterlijk in mei volgend jaar plaats. Ook kwam ING (plus 2,8 procent) met een aantal financiële doelstellingen die door de meeste analisten als ambitieus werden bestempeld.

Hartmedicijn

In Zürich stond Novartis in de belangstelling na positieve testresultaten van een nieuw hartmedicijn. Het Zwitserse farmaceutische concern gaat nu toestemming vragen om het product op de markt te brengen. Het aandeel klom 3,5 procent.

De euro was 1,3777 dollar waard, tegen 1,3748 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 101,60 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 107,92 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven