ING gaat na jaren geen dividend te hebben uitgekeerd, beleggers over het boekjaar 2015 weer belonen. 

Dat bleek maandag uit een presentatie van de financiële instelling naar aanleiding van een beleggersdag. ING belooft op termijn minstens 40 procent van de winst uit te keren aan zijn aandeelhouders.

De eerste dividendbetaling zal plaatsvinden als ING de in 2008 verstrekte staatssteun volledig heeft afgelost.

De bank heeft maandag de voorlaatste termijn van 1,225 miljard euro terugbetaald. De laatste overboeking van ruim 1 miljard euro vindt uiterlijk in mei 2015 plaats.

Aflossing

Topman Ralph Hamers sloot niet uit dat ING sneller aflost, maar zei dat er eerst duidelijkheid moet komen over een paar belangrijke onderwerpen. Hij noemde de verwachte beursgang van de Europese verzekeringsdivisie NN (Nationale-Nederlanden) en het lopende balansonderzoek door de Europese Centrale Bank (ECB).

ING heeft ook nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de komende jaren. Tot en met 2017 wil de bank jaarlijks de kredietportefeuille met 4 procent laten groeien en de balans met 3 procent. De productie van nieuwe leningen moet hoofdzakelijk gefinancierd worden met spaargeld.

Eigen kracht

De groei zal volgens Hamers vooralsnog op eigen kracht moeten worden gerealiseerd. ING mag van de Europese Commissie nog altijd geen overnames doen in verband met de staatssteun die nog niet geheel is beëindigd.

De bank blijft streven naar een verlaging van de kosten ten opzichte van de inkomsten. Het rendement op het eigen vermogen moet uitkomen tussen de 10 en 13 procent, geholpen door groei van de kredietverlening en een daling van de voorzieningen voor slechte leningen.