De Amerikaanse winkelgigant Wal-Mart heeft Visa voor de rechter gedaagd omdat de creditcardmaatschappij afspraken zou hebben gemaakt met banken om Wal-Mart een bepaald bedrag voor transactiekosten in rekening te brengen.

Wal-Mart eist een vergoeding van de schade van zeker 5 miljard dollar die het zegt te hebben geleden tussen 2004 en 2012 door de verboden prijsafspraken.

Visa en branchegenoot Mastercard hadden eerder een schikkingsovereenkomst met winkeliers gesloten om langslepende rechtszaken en een mogelijke veroordeling wegens het overtreden van mededingingswetten te voorkomen.

Wal-Mart trok zich echter in december terug uit de overeenkomst omdat 's werelds grootste detaillist het met een aantal andere bedrijven niet eens was met de voorwaarden van overeenkomst.

Wal-Mart is nu alsnog naar de rechter gestapt om een schadevergoeding af te dwingen van Visa, die met 5 miljard dollar 70 procent uitmaakt van het oorspronkelijke bedrag waarmee de creditcardmaatschappijen de zaak met Wal-Mart en tal van andere bedrijven hadden willen schikken.