Bank of America, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft een schikking getroffen van 9,5 miljard dollar (6,9 miljard euro) met de toezichthouder op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Dat melden Amerikaanse media donderdagochtend.

De schikking heeft betrekking op de verkoop van rommelhypotheken aan Freddie Mac en Fannie Mae in de jaren voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007.

Het gaat om producten die zijn verkocht door Bank of America en Merrill Lynch. Laatstgenoemde werd in september 2007 door Bank of America overgenomen.

Onder de schikking vallen vier rechtszaken. Bank of America wordt hierin beticht misleidende informatie te hebben verstrekt over de waarde en kwaliteit van verpakte Amerikaanse hypotheken ter waarde van 57,5 miljard dollar (bijna 42 miljard euro) aan Freddie Mac en Fannie Mae, twee grote spelers op de Amerikaanse huizenmarkt.

Crisis

De Amerikaans herverpakte hypotheken waren het startsein voor de wereldwijde financiële crisis. De onderliggende waarde bleek veel lager te zijn dan aanvankelijk werd aangenomen doordat Amerikaanse huiseigenaren hun veel te dure hypotheken niet meer konden betalen.

In de Verenigde staten zijn door de toezichthouder al veel boetes uitgedeeld aan banken die misleidende informatie over deze verpakte hypotheken verstrekte aan de kopers. 

Zo trof JPMorgan in oktober vorig jaar met bijna 10 miljard euro de hoogtste schikking ooit.

Dit moet u weten over Amerikaanse rommelhypotheken