Unilever wil een fabriek gaan bouwen in Ethiopië. Dat bevestigt het Nederlands-Britse voedingsmiddelenconcern donderdag.

"We zijn in gesprek met de plaatselijke overheid. Intern hebben we het besluit al genomen, we willen ermee doorgaan", zegt een woordvoerder in Londen.

De woordvoerder wil niet zeggen welk bedrag gemoeid is met de geplande investering. Een medewerker van de Afrika-afdeling van Unilever zei deze maand tegen persbureau Bloomberg dat men op 'soortgelijke schaal' wil gaan opereren als in Vietnam. Daar investeerde Unilever tussen 1995 en 2008 meer dan 130 miljoen dollar (92 miljoen euro).

In oktober vorig jaar kondigde Unilever ook al de bouw aan van een fabriek van 150 miljoen euro in Kenia, een buurland van Ethiopië. De investeringen passen binnen de strategie van Unilever om aan te haken bij de toenemende consumentenbestedingen in Afrika.

Groei

Ethiopië heeft met circa 94 miljoen inwoners de grootste bevolking in Sub-Sahara Afrika na Nigeria. De Ethiopische economie groeide volgens het Internationaal Monetair Fonds in de voorbije vier jaar met gemiddeld 9,3 procent.

Unilever creëerde in 2011 een afdeling die zich speciaal richt op Afrika. Unilever heeft al fabrieken in onder meer Zuid-Afrika en Nigeria.

Volgens de door Bloomberg geciteerde medewerker wil Unilever de nieuwe fabriek in Ethiopië neerzetten in de 'Oostelijke Industriële Zone', een industriegebied dertig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Addis Abeba dat is aangelegd door de Chinezen.

Unilever verkoopt in Ethiopië reeds bouillonblokjes van Knorr en wasmiddel van Omo. Het bedrijf gaat mogelijk eerst wasmiddel produceren voordat het levensmiddelen gaat maken, aldus de medewerker tegenover Bloomberg.