De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is donderdag opnieuw met winst gesloten.

Op andere Europese beurzen werden overwegend kleine verliezen genoteerd. Beleggers namen wat gas terug na twee winstdagen op rij en bleven voorzichtig vanwege de dreiging van zwaardere sancties tegen Rusland.

De AEX sloot met een winst van 0,4 procent op 398,59 punten. De Midkap-index steeg 0,1 procent tot 660,64 punten. De beurzen in Parijs en Londen leverden 0,1 en 0,3 procent in. De DAX-index in Frankfurt sloot nagenoeg onveranderd.

Grootste stijger in de AEX was bierbrouwer Heineken met een winst van 1,9 procent. KPN stond onderaan met een min van 1 procent. Eerder op de dag bleek het investeringsfonds van de Amerikaanse miljardair John Paulson een belang van 4,5 procent in het telecombedrijf te hebben opgebouwd. Dat fonds pleitte in 2006 en 2007, samen met Centaurus, voor het opsplitsen van Stork.

Kardan

Op de lokale markt werden de resultaten van Kardan goed ontvangen. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken, na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel won bijna 13 procent.

Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse dochters van de Europese banken HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander niet zijn geslaagd voor de stresstest van de Amerikaanse centrale bank. HSBC en RBS zakten in Londen 0,5 en 1,4 procent. In Madrid hield Santander het hoofd boven water met een plus van 0,7 procent.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) verloor ruim 4 procent in Stockholm, hoewel het Zweedse modeconcern het jaar 2014 goed is begonnen. De winst van de kledingketen groeide in het eerste kwartaal met een kleine 8 procent. Analisten en beleggers hadden echter op meer gerekend.

In Frankfurt daalde Lufthansa 1 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij schrapt vanwege de staking op verscheidene luchthavens in Duitsland bijna 600 vluchten.

De euro was 1,3755 dollar waard, tegen 1,3784 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie klom meer dan 1 procent in prijs tot 101,46 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 107,57 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven