Het Functioneel Parket heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam een boete van 900.000 euro geëist tegen afvalconcern AVR-Industrial Waste. 

Volgens justitie heeft het bedrijf met gevaarlijk afval verontreinigde olie als brandstof verkocht aan schepen en de land- en tuinbouw, waardoor zeer schadelijke stoffen in het milieu zijn gekomen.

Volgens justitie blijkt uit onderzoek dat het bedrijf tussen 2005 en 2007 zonder vergunning oliehoudende scheepsafvalstoffen inzamelde, opsloeg en bewerkte. 

Dit soort afvalstoffen bevatten veel chemische en gevaarlijke afvalresten, zoals koelvloeistof, oplosmiddelen en brandstofresten. Het bedrijf verwerkte de afvalstoffen tot een verkoopbaar product. De olie werd als brandstof verkocht zonder te vermelden dat er afvalstoffen in zitten, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Stookolie

Door zo te werken heeft AVR ''jarenlang in strijd met de meest wezenlijke uitgangspunten met betrekking tot het beheer van gevaarlijk afval gehandeld''. Het bedrijf heeft dit volgens het OM gedaan om daar geld mee te verdienen. De met afval vermengde stookolie vormde echter een risico voor werknemers die werken met installaties waarin die stookolie wordt gebruikt en voor schepen die op die stookolie varen.

''Bedrijven die er een werkwijze op na houden zoals AVR in de ten laste gelegde periode horen niet thuis in de afvalbranche. Zij horen thuis in het rijtje van criminelen die xtc-afval dumpen in natuurgebieden, die gevaarlijk afval dumpen in de Derde Wereld of op andere manier het milieu vergiftigen.'' De officier vindt een boete van 900.000 euro daarom een passende straf.