De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag na twee dagen met verliezen weer positief gesloten. 

De handel werd onder meer gesteund door een onverwacht sterke stijging van het consumentenvertrouwen in de VS.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 16.367,88 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1865,62 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 4234,27 punten.

Onderzoeksbureau Conference Board meldde vlak na opening van de handel dat het consumentenvertrouwen in de VS deze maand is gestegen tot het hoogste niveau sinds begin 2008. Dit toegenomen optimisme woog zwaarder dan de afzwakkende groei van de Amerikaanse huizenmarkt, die voorbeurs uit nieuwe cijfers naar voren kwam.

De huizenprijzen in grote Amerikaanse steden stegen in januari minder sterk dan voorheen, terwijl de verkoop van nieuwe huizen vorige maand minder hard groeide dan in de laatste maanden van vorig jaar.

IBM

De Dow Jones werd aangevoerd door computerbedrijven Cisco Systems en IBM, die beide 3,6 procent meer waard werden. Farmaceuten Merck en Johnson & Johnson volgden met winsten van 2 tot 3 procent. Sportartikelenfabrikant Nike stond met een min van 1,6 procent onderaan de lijst met 30 hoofdfondsen.

Onder de kleinere bedrijven leverde cruisemaatschappij Carnival 5 procent in. 's Werelds grootste uitbater van cruiseschepen presenteerde dinsdag een tegenvallende winstprognose voor dit jaar.

Het bedrijf kampt met hoge kosten, terwijl het zijn reizen goedkoper wil maken in een poging meer klanten te lokken. Carnival heeft nog altijd last van de ramp met zijn Costa Concordia, die ruim 2 jaar geleden voor de Italiaanse kust verging.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,3 procent tot 99,26 dollar. De euro werd dinsdagavond voor 1,3825 dollar verhandeld, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.