Op de Nederlandse markt voor ingenieursdiensten is sprake van een flinke prijsdruk. Dat zou negatief kunnen uitpakken voor Arcadis en Grontmij, zo schrijven analisten van Rabobank dinsdag.

De bank baseert zich op uitspraken van de topman van Movares, een branchegenoot van Arcadis en Grontmij.

Bestuursvoorzitter Johan van den Elzen spreekt dinsdag in het Financieele Dagblad van een ''massale aanval'' op de uurtarieven door opdrachtgevers als Prorail en Rijkswaterstaat.

Hoewel een eerdere eis van een vaste korting van 5 procent van de baan is, wordt er veel gesproken over de prijs, aldus de topman.

Grontmij

Vooral voor Grontmij, die 30 procent van zijn omzet uit Nederland haalt, zou dit de poging om de winst en de winstmarge op te krikken ondermijnen, aldus Rabobank.

De bank denkt dan ook dat het herstel van de marge langzamer zal verlopen dan Grontmij zelf verwacht. In 2016 zou de marge uitkomen op 4,6 procent, aldus Rabo, tegen een doelstelling van 6 tot 8 procent van Grontmij.

Prijsdruk

Arcadis, met circa 12 procent van de omzet in Nederland, zal volgens de bank beter in staat zijn om de prijsdruk tegen te gaan, onder meer door de hogere kostenbesparingen die het bedrijf al heeft aangekondigd.

Het aandeel Arcadis noteerde dinsdag omstreeks 9.50 uur 0,1 procent lager op 27,19 euro. Grontmij zakte 0,7 procent tot 3,47 euro.