Internetondernemer Kim Dotcom gaat naar de beurs in Nieuw-Zeeland met zijn internetbedrijf Mega Limited. Dat werd dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

TRS Investments koopt 100 procent van de aandelen van Mega Limited, in ruil voor 700 miljoen nieuwe aandelen TRS.

Na de transactie, een zogenoemde omgekeerde overname, bezitten de huidige aandeelhouders van Mega 99 procent van TRS, dat ze omdopen in Mega.

De deal, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van TRS, heeft omgerekend een waarde van 130 miljoen euro.

Megaupload

Kim Dotcom, geboren als Kim Schmitz, is in Nieuw-Zeeland in een rechtszaak verwikkeld rond de filesharingsite Megaupload, de voorganger van Mega. De VS wil dat hij wordt uitgeleverd en vervolgd voor grootschalige auteursrechtenschending.

In 2012 vond een grootscheepse inval plaats in de villa van Dotcom. Volgens hem was dat ongeoorloofd.

De flamboyante ondernemer trad vorig jaar terug als bestuurder bij Mega vanwege zijn gevecht tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij is nog wel "hoofdstrateeg" bij Mega. Zijn vrouw Mona bezit iets meer dan een kwart de onderneming.

Versleuteling

Mega is een Dropbox-concurrent die bestanden versleuteld opslaat. Op Twitter zegt Dotcom dinsdag dat gebruikers van de dienst albijna een miljard bestanden op de dienst hebben gezet. Mega heeft 7 miljoen gebruikers.

"Met het succes van Mega hebben we laten zien dat we innovators zijn die zeer geavanceerde online technologie creëren. We zijn noch piraten, noch georganiseerde misdaad", schrijft hij.

Eerder kondigde Dotcom al aan dat hij plannen heeft om Mega uit te breiden met onder meer e-mail- en muziekdiensten.