De Europese beurzen zijn dinsdag met stevige winsten gesloten. Beleggers negeerden de lichte daling van het producentenvertrouwen in Duitsland en poetsten de verliezen van maandag weer weg. 

In de middaghandel gaven meevallende berichten over de Amerikaanse economie een extra steuntje in de rug.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 1,3 procent op 393,13 punten. De Midkap steeg ook 1,3 procent, tot 656,64 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten van 1,3 tot 1,6 procent geboekt.

Maandag zorgden tegenvallende economische cijfers uit China, Duitsland en de VS nog voor voorzichtigheid op de beurzen. Dinsdag had een lichte daling van het vertrouwen van ondernemers in Duitsland geen effect op de handel. In de VS bleek het consumentenvertrouwen daarnaast veel sterker gestegen dan verwacht, tot het hoogste niveau sinds januari 2008.

SBM Offshore

De AEX werd aangevoerd door maritiem dienstverlener SBM Offshore, die een koerswinst van bijna 4 procent boekte. Heineken, Randstad, Unibail-Rodamco, Fugro, DSM en TNT Express volgden met winsten van 2 tot 2,5 procent.

In de MidKap ging PostNL aan kop met een plus van 5,7 procent. De postbezorger profiteerde van een adviesverhoging door de Amerikaanse bank JPMorgan.

Altice

Op de lokale markt steeg Altice meer dan 1 procent. Het Franse mediaconcern Vivendi zou graag zien dat het internationale kabelbedrijf zijn overnamebod op telecomdochter SFR verhoogt, net zoals concurrent Bouygues vorige week deed. Vivendi heeft de voorkeur voor een overname door Altice, maar zou graag zien dat het gat ten opzichte van het nieuwe bod van Bouygues deels wordt gedicht.

In Londen won easyJet bijna 4 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat het verlies over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2013/2014 lager uitvalt dan eerder werd aangenomen.

Royal Mail

Royal Mail zakte 3 procent. Het Britse postbedrijf schrapt per saldo 1300 arbeidsplaatsen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma.De ingrepen moeten bijdragen aan een verlaging van de jaarlijkse kosten. Sinds 2003 heeft het bedrijf bijna 50.000 banen geschrapt.

De euro was 1,3805 dollar waard, tegen 1,3788 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,76 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 107,24 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven