Een combinatie van de bergingsbedrijven Boskalis en Mammoet Salvage heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om het wrak van de gezonken autocarrier Baltic Ace te bergen. 

Dat maakte Rijkswaterstaat maandag bekend zonder financiële details over de opdracht te vermelden.

De Baltic Ace ligt op een diepte van 35 meter op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee en midden in één van de drukstbevaren scheepsroutes ter wereld.

Dit jaar wordt gestart met het verwijderen van de stookolie aan boord van het 148 meter lange wrak en volgend jaar zal het in delen worden gezaagd en worden geborgen. Uiterlijk eind 2015 moet het wrak volledig van de Noordzeebodem zijn verwijderd.

Aanvaring

De Baltic Ace was een achtdeks 'roll-on-roll-offschip' dat maximaal 2132 voertuigen kon vervoeren. Het schip kwam op 5 december 2012 op weg van Zeebrugge naar het Finse Kotka in aanvaring met een containerschip dat op weg was naar Antwerpen.

De Baltic Ace, beladen met ruim 1400 gloednieuwe Mitsubishi's, zonk binnen vijftien minuten. Van de 24 bemanningsleden overleefden dertien de ramp.

De ruim veertienhonderd auto's en de 540.000 liter stookolie aan boord van de Baltic Ace vormen een bedreiging voor het milieu, waardoor het wrak volledig moet worden geborgen.

Door de ligging van het wrak wordt een veilige en snelle doorvaart van het scheepvaartverkeer naar de haven van Rotterdam gehinderd. Jaarlijks passeren circa zestienduizend schepen die route.