'Technische analyse helpt belegger achteruit'

Particuliere beleggers die hun investeringen baseren op technische analyse halen over het algemeen een minder rendement dan andere beleggers.

Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Maastricht en Santa Clara University in een recentelijk gepubliceerde studie.

De onderzoekers bekeken de investeringen van 5500 beleggers bij een niet met naam genoemde Nederlandse online broker en de antwoorden die zij gaven op vragen over hun beleggingsstrategie.

Daaruit bleek dat beleggers die vooral keken naar technische analyse maandelijks gemiddeld 0,5 procentpunt minder rendement haalden dan anderen. Ze handelden ook vaker, waardoor hun transactiekosten 0,2 procentpunt hoger waren.

Dalen

Beleggers die zich richten op technische analyse en daarbij bijzonder veel handelen haalden zelfs 1,4 procentpunt minder rendement, met bijna 0,3 procentpunt hogere kosten.

De adepten van technische analyse maken volgens de onderzoekers vaker slechte beslissingen over hun portfolio. Ze richten zich vaker op de korte termijn, brengen weinig spreiding aan in beleggingen en dekken zich minder in tegen tegenvallers.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie