De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met overwegend kleine winsten het weekeinde ingegaan.

Aan het einde van opnieuw een beursweek die voornamelijk bepaald werd door de ontwikkelingen rond Oekraïne, wachtten beleggers af welke verdere sancties worden getroffen tegen Rusland.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 391,36 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 654,65 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen de 0,2 en 0,5 procent omhoog.

PostNL

Het was de laatste handelsdag voor de Amsterdamse graadmeters in hun oude samenstelling. Maandag maken PostNL, Imtech en Air France-KLM in de AEX plaats voor Boskalis, Delta Lloyd en het Egyptische bouwbedrijf OCI.

Tijdens een nieuwsluwe handelsdag borduurden beleggers deels voort op de gunstige economische data die donderdag in de Verenigde Staten naar buiten kwamen. Grote zorgen over scherpere sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen Rusland na de annexatie van de Krim, bleven beperkt.

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam was TNT Express. De pakketvervoerder werd 3,3 procent meer waard. Gemalto, de Franse specialist op het gebied van digitale beveiliging, won 2,2 procent. Bank en verzekeraar ING bungelde met een verlies van 3,2 procent. SBM Offshore verloor 1,9 procent en Air France-KLM, op zijn laatste dag als hoofdfonds in Amsterdam, 1,8 procent.

OCI

In de MidKap was OCI de sterkste daler. Het toekomstige AEX-fonds leverde ruim 5 procent in. Uitzendbedrijf USG People volgde met een min van van 3,3 procent. Bovenaan bij de middelgrote fondsen stonden vastgoedbedrijf NSI en roestvrijstaalproducent Aperam met winsten van 3,2 en 2,8 procent.

Op de lokale markt won het Franse kabelbedrijf Altice 0,1 procent, na lange tijd in het rood te hebben gestaan. Het bouw- en telecomconcern Bouygues probeert met een verhoogd bod in te breken in de onderhandelingen die het bedrijf voert over de koop van SFR, de telefonietak van het eveneens Franse Vivendi.

Euro

De euro was 1,3797 dollar waard, tegen 1,3788 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie van 159 liter steeg met 1,1 procent tot 99,97 dollar. Brentolie werd ook 0,9 procent duurder en gracht per vat 107,36 dollar op.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven