De resultaten van de Italiaanse industriegroep Finmeccanica zijn afgelopen jaar gedrukt door de problemen bij Fyra-fabrikant AnsaldoBreda. Dat maakte het concern donderdag bekend.

Het bedrijfsresultaat zakte door de teleurstellende prestaties van de treinbouwer vorig jaar met circa 60 miljoen tot 949 miljoen euro. Finmeccanica, dat verder actief is in de luchtvaart- en defensie-industrie, wist na 2 jaar met forse verliezen wel weer een nettowinst te realiseren van 74 miljoen euro. De omzet zakte in 2013 tot 16 miljard euro, tegen 16,5 miljard euro een jaar eerder.

Finmeccanica wil AnsaldoBreda verkopen, om zich volledig toe te kunnen leggen op luchtvaart en defensie. Er hebben zich inmiddels geïnteresseerde partijen gemeld, waarvan er enkele zijn geselecteerd voor verdere onderhandelingen.

AnsaldoBreda en de Nederlandse Spoorwegen kwamen eerder deze week overeen dat de omstreden Fyra-treinen van de NS teruggaan naar de fabriek in Italië en dat het spoorwegbedrijf 125 miljoen euro ontvangt.

Juridische procedure

Die oplossing moet voorkomen dat de bedrijven in een jarenlange juridische procedure over de hogesnelheidstreinen verwikkeld raken.

Vorig jaar besloten de Nederlandse en Belgische spoorwegen na aanhoudende technische problemen de Fyra-treinen van de rails te halen. AnsaldoBreda vindt nog altijd dat de treinen in orde zijn en is van plan ze aan andere partijen te verkopen. Als dat lukt, krijgt de NS een extra bedrag van AnsaldoBreda, met een maximum van 21 miljoen euro totaal.