De meeste Europese aandelenmarkten sloten donderdag hoger.

Verzekeraar Aegon en bank en verzekeraar ING hielpen de Amsterdamse hoofdindex aan winst, terwijl speculatie op een sneller dan verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten andere toonaangevende indices in de min hield.

De AEX sloot 0,5 procent hoger op 390,82 punten, terwijl de MidKap 0,6 procent inleverde tot 661,22 punten. Ook in Parijs was de stemming positief, met een plus van 0,5 procent voor de CAC 40. De DAX in Frankfurt steeg 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,3 procent verloor.

President van de Federal Reserve Janet Yellen zei woensdagavond dat het steunbeleid van de Amerikaanse centrale bank mogelijk dit najaar al wordt beëindigd en dat de rente op zijn vroegst 6 maanden daarna wordt verhoogd. Dat is vroeger dan eind 2015 waar de financiële markten tot dusver van uit gingen.

Aegon

Aegon spon garen bij het vooruitzicht van een sneller dan verwachte renteverhoging en stond met een winst van 4,2 procent bovenaan de AEX. Branchegenoot ING volgde met een plus van 2,4 procent.

Vastgoedbedrijf Corio en PostNL waren de sterkste dalers in de AEX. Beide fondsen leverden 1,7 procent in.

In Parijs daalde Crédit Agricole 0,7 procent. De op twee na grootste bank van Frankrijk wil in 2016 een nettowinst van minstens 4 miljard euro realiseren. In 2013 boekte de bank een winst van 2,5 miljard euro, na 2 jaar met verliezen door de Europese schuldencrisis.

Amerikaanse economie

Munich Re won 1,4 procent. 's Werelds grootste herverzekeraar verwacht dit jaar minder winst te boeken dan in 2013. Het bedrijf kondigde verder aan opnieuw maximaal 1 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen.

Een sterker dan verwachte stijging van de index van leidende indicatoren, een barometer voor de staat van de Amerikaanse economie, kwam de handel ook ten goede. De index steeg vorige maand met 0,5 procent, waar economen rekenden op een toename van 0,2 procent.

De euro zakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar en was 1,3788 dollar waard, tegen 1,3915 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 99,85 dollar per vat. Brentolie was met 106,54 dollar per vat juist 0,7 procent duurder dan aan het begin van de dag.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven