Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar het Russische telecombedrijf Vimpelcom, in navolging van de autoriteiten in Nederland en de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 

Dat maakt Vimpelcom woensdag bekend. Het onderzoek van de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten richt zich op de activiteiten van Vimpelcom in Oezbekistan, waar het bedrijf marktleider is.

Mogelijk is er sprake geweest van omkoping bij het verkrijgen van telecomlicenties in Oezbekistan. De familie van de Oezbeekse president Islam Karimov zou daar bij betrokken zijn geweest.

Ook het Zweedse telecombedrijf Teliasonera wordt onderzocht door de Amerikaanse justitie op verdenking van omkoping in Oezbekistan.

Vimpelcom heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. De activiteiten van Vimpelcom in Oezbekistan waren in 2012 goed voor een omzet van ruim 485 miljoen euro. Dat is ongeveer 3 procent van de totale omzet. Het bedrijf is sinds 2006 in het land actief en had eind vorig jaar 10,5 miljoen mobiele klanten in Oezbekistan.

Het Russische telecombedrijf is wereldwijd actief en behoort tot de grootste aanbieders van mobiele diensten ter wereld. Vimpelcom heeft een notering aan de beurs in New York.