Advanced Metallurgical Group (AMG) is vorig jaar hard geraakt door scherpe prijsdalingen. Dat blijkt uit de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2013 die de metaalspecialist woensdag naar buiten bracht.

De prijsdalingen waren in het vierde kwartaal het meest significant bij chroom, tantalium en vanadium, aldus topman Heinz Schimmelbusch.

"De prijzen zijn substantieel gedaald na een scherpe daling in het derde kwartaal.'' Schimmelbusch zei dat het bedrijf flinke wijzigingen heeft doorgevoerd in het management van AMG Superalloys en Titanium Alloys & Coatings om de organisatie aan de marktomstandigheden aan te passen.

AMG leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 3,2 miljoen dollar, een geringe verbetering ten opzichte van het verlies van 3,3 miljoen dollar een jaar eerder. Over heel 2013 kwam het verlies uit op 41,5 miljoen dollar in vergelijking met een winst van 2,8 miljoen dollar in 2012. De omzet steeg in het kwartaal met 3 procent op jaarbasis tot 284 miljoen dollar, maar daalde over het hele jaar met 5 procent tot 1,16 miljard dollar.

China

Het bedrijf heeft onder meer last van het wegwerken van voorraden in de aerospace-sector, een lage vraag naar hoogwaardig staal en een afkoeling van de Chinese economie. Hoewel er tekenen van stabilisatie zijn, blijven de prijzen laag en is er nog overcapaciteit in de markt.

Desondanks verwacht AMG dit jaar een significante operationele kasstroom te realiseren. Daarnaast voorziet het bedrijf een verbetering van het rendement op het geïnvesteerde kapitaal, het bedrijfsresultaat (ebitda) en het nettoresultaat ten opzichte van 2013.