Ahold heeft het in de afgelopen maanden naar verluidt opnieuw slechter gedaan dan de markt.

Dat schrijft Rabobank dinsdag op basis van een artikel in Distrifood. Daarin staat dat veel AH-franchisers over de eerste 2 maanden van dit jaar een indexcijfer van circa 95 hebben gerealiseerd.

''Dat lijkt aan te geven dat de ondermaatse prestatie van Ahold ten opzichte van de markt, wat al sinds het tweede kwartaal van 2013 het geval is, aanhoudt'', aldus de bank.

Rabo wijst er daarbij op dat franchisers het over het algemeen juist beter doen dan winkels die Ahold zelf bestiert. Ook herinnert de bank aan uitspraken van topman Dick Boer dat 2014 tot nu toe in lijn met 2013 verloopt.

Lidl

Rabo denkt dat de voornaamste reden voor de 'underperformance' van Ahold de combinatie is van druk op de besteedbare inkomens en de groeiende populariteit van prijsvechter Lidl.

Ongeveer een kwart van de huishoudens met lage inkomens bevindt zich in de vier grote steden, waar AH volgens Rabo oververtegenwoordigd is.

Rabo heeft een koopadvies voor Ahold en een koersdoel van 14,50 euro. Om 9.55 uur noteerde Ahold 0,4 procent hoger op 13,40 euro.