De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag hoger, ondanks harde taal van de Europese regeringen en die van de VS richting Rusland.

Beleggers leken opgelucht adem te halen nadat de Russische president Vladimir Poetin had laten weten dat Rusland geen interesse heeft in andere delen van Oekraïne dan de Krim.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 389,37 punten. De MidKap klom 1 procent tot 666,07 punten. De beurzen in Parijs en Londen dikten tot 1 procent aan.

De DAX in Frankfurt steeg 0,7 procent, ondanks een scherpe daling van het economisch vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in maart. De daling werd onder meer veroorzaakt door de onzekerheid over de crisis in Oekraïne.

Beleggers hielden hun blik ook gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve dinsdag begon aan de tweedaagse beleidsvergadering. Het is de eerste vergadering onder leiding van de nieuwe president Janet Yellen.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was veruit de grootste stijger in de AEX met een winst van 6,3 procent. Dit ondanks het feit dat de oorspronkelijke reden voor het oplopen van de koers in de loop van de dag ongegrond bleek te zijn.

Beleggers reageerden op een bericht in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal die een woordvoerder van het bedrijf aanhaalde met de mededeling dat SBM geen indicaties heeft dat medewerkers in Brazilië zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Maar dinsdagmiddag zei dezelfde woordvoerder dat hij verkeerd geciteerd was door het Amerikaanse dagblad.

Imtech

Hekkensluiter in de AEX was Imtech met een min van 2,8 procent. De door fraudezaken geplaagde technisch dienstverlener leed vorig jaar opnieuw een fors verlies. Een nieuwe overeenkomst met financiers moet helpen om het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen.

Bij de kleinere bedrijven leverde Cryo-Save 0,1 procent in, nadat het gedurende de dag op verliezen tot boven de 2 procent had gestaan. De stamcelbank heeft in 2013 flink last gehad van slechte marktomstandigheden. De omzet daalde daardoor. Het nettoverlies nam wel flink af dankzij fors lagere afschrijvingen.

Scania

In Stockholm daalde Scania 2,1 procent. Een bestuurscommissie van de Zweedse vrachtwagenfabrikant adviseert aandeelhouders niet in te gaan op het bod van de Duitse automaker Volkswagen.

De euro was 1,3912 dollar waard, tegen 1,3923 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 99,34 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 106,68 dollar per vat.

Bekijk de slotkoersen van vandaag van AEX-bedrijven