Imtech heeft praktijken die niet door de beugel kunnen ontdekt bij zijn Zwitserse dochteronderneming Fritz & Macziol.

Dat meldt de technisch dienstverlener dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek naar het in opspraak geraakte bedrijf.

Volgens Imtech waren bij Fritz & Macziol ''niet-zakelijke relaties'' ontstaan tussen het management en ambtenaren. Die werden door de leiding van het bedrijf overmatig in de watten gelegd, terwijl sprake was van een overdreven informeel contact. Vorige maand werd al bekendgemaakt dat de topman van het Zwitserse bedrijf op eigen initiatief aftrad.

Het onderzoek van Imtech is nog niet afgerond, mede omdat er ook een justitieel onderzoek loopt in Zwitserland. Definitieve conclusies kunnen volgens het bedrijf, dat zich genoodzaakt ziet Fritz & Macziol te reorganiseren, daarom nog niet worden getrokken.

Fors verlies

Het bedrijf liet verder weten dat het vorig jaar opnieuw fors verlies heeft geleden. Een nieuwe overeenkomst met financiers moet helpen om het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen.

Het nettoverlies van Imtech liep vorig jaar, onder meer door de fraudezaken die werden ontdekt in Duitsland en Polen, op tot 697 miljoen euro. In 2012 werd al een verlies geboekt van 241 miljoen euro.

De omzet van Imtech zakte vorig jaar van 5,4 miljard naar 4,9 miljard euro. Het operationele resultaat (ebit) kwam uit op min 549 miljoen euro, tegen een verlies van 175 miljoen euro een jaar eerder.

Imtech heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met zijn financiers, die het bedrijf moet helpen orde op zaken te stellen. Imtech krijgt een kredietfaciliteit van 1,3 miljard euro en is voor 843 miljoen euro aan garanties toegezegd. De overeenkomst loopt minstens tot eind 2015, terwijl wordt gewerkt aan een verlenging tot 2017.

SNS

Het akkoord met de banken verschaft Imtech de broodnodige bewegingsruimte, stelt SNS. In ruil daarvoor zal het bedrijf volgens de bank echter ''vastgeketend'' zijn aan zijn financiers. Als het de voor 2015 vastgestelde financiële doelen niet haalt, zullen die tot 10 procent van het aandelenkapitaal kunnen opeisen. Het is een ''dure overeenkomst'' geworden, concludeert de bank.

Imtech sloot niet uit dat het opnieuw aandelen zal uitgeven, of onderdelen zal verkopen, om zijn financiële situatie verder te verbeteren. SNS verwacht de verkoop van één of meer bezittingen. Het advies is hold.

ING

Volgens ING lijkt een verkoop van de divisie Marine de beste mogelijkheden te bieden voor Imtech om te kunnen voldoen aan de zware eisen die zijn financiers stellen. De bank handhaaft zijn hold-advies.

Rabobank schrijft dat Imtech een ''zelfhulpverhaal met hoge risico's'' blijft. Het bedrijf heeft tijd gekocht met de nieuwe financieringsdeal en heeft nu 15 maanden extra om een structurele oplossing te vinden voor zijn balansprobleem. Dat kan volgens Rabo de opbrengst van een eventuele verkoop van bijvoorbeeld Marine of ICT ten goede komen. Het advies blijft buy.

Fraude

Imtech moest vorig jaar honderden miljoenen euro's afboeken op projecten in Duitsland en Polen, nadat was gebleken dat daar sprake was van omvangrijke fraude. Daarnaast werd er een grote reorganisatie doorgevoerd, die op termijn voor betere resultaten moet zorgen.

Volgens de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Gerard van de Aast ligt de prioriteit nu vooral bij de verdere afbouw van de schuldenlast van het bedrijf. Op dat vlak wordt geen enkele optie uitgesloten, stelde hij.

Zo bekijkt Imtech de mogelijkheden om aanzienlijke onderdelen van het bedrijf te verkopen of om via de uitgifte van nieuwe aandelen geld op te halen. Concrete plannen zijn er nog niet en eventuele stappen zullen ''weloverwogen'' worden genomen, aldus Van de Aast.

In het vierde kwartaal waren de prestaties van Imtech, met uitzondering van de Duitse activiteiten, hoopgevend, gaf Van de Aast verder aan. Hij toonde zich ook tevreden over het aantal orders dat Imtech ontvangt, maar wilde geen concrete voorspellingen doen voor 2014.

Lees ook: Fraude bij Imtech, een overzicht