De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met aanzienlijke winsten geëindigd. Beleggers waren opgelucht dat het referendum op de Krim achter de rug is en zonder problemen is verlopen. 

De angst voor een escalatie van de crisis in Oekraïne werd naar de achtergrond verdreven.

De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent hoger op 16.247,22 punten. De brede S&P 500 klom 1 procent tot 1858,83 punten en de technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij tot 4279,95 punten.

De opening van de handel op Wall Street werd maandag ingeluid door Kermit de Kikker in verband met de nieuwe film over de Muppets die deze week in première gaat in de Verenigde Staten.

De bevolking op de Krim heeft zondag met overgrote meerderheid ingestemd met aansluiting bij Rusland. Het referendum verliep rustig en zonder noemenswaardige incidenten. De economische sancties die de Europese Unie en de VS tegen Rusland tot dusver hebben aangekondigd, lijken weinig indruk te maken op de aandelenbeurzen.

Macro-economische cijfers boden ook wat afleiding van de situatie in Oekraïne. Een kwartier voor de openingsbel bleek dat de industriële productie in de VS in februari met 0,6 procent is gestegen. Dat was de sterkste groei sinds augustus vorig jaar en beter dan economen hadden verwacht.

Hertz

Autoverhuurbedrijf Hertz ging 4,8 procent omhoog, na berichten dat de onderneming haar onderdeel voor het verhuur voor gereedschap gaat afsplitsen. Zakenkrant Financial Times meldde dat deze week al details over de afsplitsing naar buiten kunnen worden gebracht.

Internetbedrijf Yahoo won 4 procent. De Chinese internethandelaar Alibaba heeft voorbereidingen getroffen voor een spoedige beursgang in New York, aldus mediaberichten. Yahoo bezit een belang van 24 procent in Alibaba. De beurswaarde van Alibaba wordt geraamd op 153 miljard dollar.

General Motors (GM) steeg 1,6 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens meer dan 1,5 miljoen auto's in de VS terug te roepen vanwege technische problemen, bovenop de 1,6 miljoen wagens die vorige maand al terug naar de garage werden gehaald. GM neemt een last van 300 miljoen dollar voor die eerdere terugroepactie.

De euro was 1,3925 dollar waard, tegen 1,3923 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 98,00 dollar per vat. Brentolie daalde 1,9 procent tot 106,26 dollar per vat.