De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met mooie winsten gesloten, waarmee een deel van de verliezen van vorige week werd goedgemaakt.

Er was opluchting bij beleggers dat het referendum op de Krim achter de rug is en een escalatie van het conflict is uitgebleven.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent hoger op 386,92 punten. De MidKap klom ook 1,1 procent, tot 659,57 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent. In Moskou won de beurs 3,7 procent.

Zo'n 97 procent van de inwoners van de Krim wil dat het autonome schiereiland onderdeel wordt van Rusland en zich afsplitst van Oekraïne, zo bleek uit het referendum.

De Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen de uitkomst van het referendum niet en staan klaar om de Russen sancties op te leggen, maar die lijken bepaald geen indruk te maken op beleggers.

ING

Koploper in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 3,4 procent. Pakketbezorger TNT Express volgde met een plus van 2,4 procent. Philips kreeg er 1,5 procent bij.

Het elektronicaconcern neemt voor ongeveer 170 miljoen euro een meerderheidsbelang in het Saudische verlichtingsbedrijf General Lighting Company. Alleen Heineken en Ziggo lieten verliezen zien in de AEX met minnen van 0,2 procent

In Londen won Vodafone 1,7 procent. Het Britse telecomconcern neemt de Spaanse kabelexploitant ONO over voor 7,2 miljard euro. Met de transactie vervalt een voorgenomen beursgang van ONO.

RWE

RWE klom 1,3 procent in Frankfurt. Het Duitse energiebedrijf verkoopt zijn olie- en gastak RWE Dea aan de LetterOne Groep, het investeringsvehikel van de Russische miljardair Michaïl Fridman. Met de verkoop is een bedrag van 5,1 miljard euro gemoeid. Industrieconcern Siemens steeg 3,4 procent dankzij een opwaardering van Bank of America.

De euro was 1,3923 dollar waard, tegen 1,3916 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 97,56 dollar per vat. Brentolie daalde 1,4 procent tot 106,67 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven