De economische vooruitzichten voor aandelen van bedrijven uit de Benelux zijn per saldo positief. Dat concludeerde ING maandag in een rapport over zijn favoriete Benelux-aandelen.

Over het algemeen ziet de bank kans op een verdere correctie van de aandelenmarkten, door de onrust rond Rusland en Oekraïne en de zorgen over de economische groei in China. Dit kan volgens de analisten echter ook koopkansen bieden.

Bedrijven in de Benelux kunnen profiteren van het eerste herstel van de lonen in de Verenigde Staten, het ruime monetaire beleid en het feit dat kapitaalstromen nog altijd positief zijn voor aandelen. Ook het economisch herstel in de eurozone helpt, hoewel dit ook zorgt voor een duurdere euro.

Favorietenlijst

Veel koersen zijn behoorlijk opgelopen, maar de waardering van de aandelen verhoudt zich volgens de analisten van ING nog tot die in vergelijkbare periodes van herstel.

Om verder te kunnen stijgen zullen de winstcijfers van bedrijven echter moeten verbeteren. Per saldo is ING neutraal over de waardering van de aandelen.

De favorietenlijst van ING bestaat voor wat betreft de in Amsterdam genoteerde bedrijven uit Ageas, ASML, Beter Bed, Heineken, Randstad en Unibail-Rodamco.

Ahold

Ahold en Brunel staan bij ING bij de minst favoriete aandelen. Het favorietenlijstje heeft volgens de bank dit jaar een fractie beter gepresteerd dan de toonaagevende index van Euro Stoxx.