Vodafone neemt de Spaanse kabelexploitant ONO over voor 7,2 miljard euro. 

Dat maakte het Britse telecomconcern maandag bekend. De overname hing al een tijdje in de lucht, hoewel ONO vorige maand nog een bod van Vodafone afwimpelde.

Met de transactie vervalt een voorgenomen beursgang van ONO, dat daarvoor vorige week toestemming kreeg van zijn aandeelhouders.

Het Spaanse bedrijf was voor ruim 54 procent in handen van de private-equitypartijen Providence Equity Partners, CCMP Capital Advisors, Thomas H. Lee Partners en Quadrangle Capital Partners.

Naar verwachting kan de overname nog voor de zomer worden afgerond. Vodafone troeft met de aankoop opnieuw Liberty Global af. Het moederbedrijf van UPC werd vorig jaar door het Britse concern al afgetroefd in de slag om Kabel Deutschland.

Kostenbesparingen

Met de toevoeging van ONO kan Vodafone zijn aanbod van tv- en breedbanddiensten verbreden. Dat levert naar verwachting 1 miljard euro aan extra omzet op naast 2 miljard euro aan kostenbesparingen.

Vodafone beschikte na de verkoop van een belang in Verizon Wireless voor 130 miljard dollar over een royaal gevulde oorlogskas.

Bestuursvoorzitter Vittorio Colao gaf eerder aan 30 tot 40 miljard dollar vrij te maken voor acquisities. Het bedrijf wil de komende 2 jaar ongeveer 19 miljard dollar uitgeven aan het versterken van zijn netwerk.